VOLUPTA

 

Eerder onderzoek toont dat vrouwen en mannen met borstkanker na hun behandeling problemen ervaren op gebied van seksualiteit. Deze problemen zijn onder andere:

 

een verminderd libido 

bij vrouwen : pijn bij het vrijen door een droge vagina of door spanning

bij mannen : erectieproblemen

een minder positief lichaamsbeeld door haarverlies, gewichtstoename of door een litteken op de borst

pijn ter hoogte van het litteken na een borstoperatie

Omdat seksualiteit bijdraagt aan de levenskwaliteit is het belangrijk om problemen op gebied van seksualiteit in kaart te brengen. Op die manier kunnen we artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de behandeling van borstkanker informeren en wordt het makkelijker om seksualiteit ter sprake te brengen. Er kan pas gekeken worden of er mogelijkheden zijn om seksualiteit te verbeteren als er een open gesprek kan zijn over seksualiteit.

Momenteel werken we aan verschillende onderzoeksprojecten die op verschillende manieren de impact van borstkanker op seksualiteit in kaart brengen.
-
Het eerste onderzoeksproject focust op de impact van borstkanker(therapie) op vrouwelijke seksualiteit. De verschillende deelprojecten van dit onderzoek brengen de psychosociale- en de fysieke problemen meer in kaart. Op die manier kan er gericht gezocht worden naar passende oplossingen.


SUBPROJECT 01

Kwalitatieve analyse


SUBPROJECT 02

Nationale enquête

SUBPROJECT 04

Behandeling


SUBPROJECT 05

Preventie

Subproject 3
Menopauze microbioom onderzoek

Sommige borstkankerbehandelingen hebben effect op de vaginale gezondheid. Uit ervaring leren we dat deze effecten het grootst zijn bij vrouwen die voor borstkanker nog niet in menopauze waren en door borstkanker in menopauze zijn gekomen. We weten dat deze klachten er zijn, maar eigenlijk weten we nog niet zo goed wat er precies verandert op vaginaal gebied en wanneer dit gebeurt.

Dit onderzoek wil daar verandering in brengen. Door samen te werken met de onderzoeksgroep “Isala” kunnen we onderzoeken welke veranderingen er optreden in het vaginaal microbioom als de menopauze optreedt en welke impact dit heeft op de vaginale gezondheid en het seksueel welzijn. We hebben 60 patiënten die nog niet in menopauze zijn en door borstkankerbehandeling menopauzaal werden geïncludeerd. Deze vrouwen hebben op verschillende momenten van hun behandeling deelgenomen aan een onderzoek op gebied van hun vaginale gezondheid en hun seksualiteitsbeleving. Zo onderzoeken we hoe het vaginaal microbioom verandert na de menopauze, en kunnen we kijken of er onderliggende mechanismen zijn bij het ontstaan van klachten van vaginale droogte.

Dit is de eerste studie waar het vaginaal microbioom wordt onderzocht in vrouwen voor- en na de (door behandeling geïnduceerde) menopauze.  Momenteel werken we samen met Isala aan de resultaten van dit onderzoek.

Hoe meer kennis er is over de exacte veranderingen op vaginaal gebied, hoe meer we kunnen nadenken over oncologisch veilige oplossingen of zelfs preventie van deze klachten.

Lees meer over dit onderzoek op volgende website:
https://isala.be/isala-meets-volupta-vaginale-gezondheid-seksualiteit-en-borstkanker/

We presenteerden al voorlopige resultaten van deze studie op verschillende congressen:

Lees meer hier, hier en hier.

Dit onderzoek is goedgekeurd door de ethische commissie UZ Leuven met studienummer: s66504


Onderzoek

Borstkanker bij mannen en de impact op seksueel en psychosociaal welzijn.

Subproject 1a:
Borstkanker bij mannen en de impact op seksualiteit en psychosociaal welzijn: een systematisch literatuuroverzicht.

Hoewel borstkanker bij mannen zeldzaam is, kan de impact op seksualiteit en psychisch welzijn groot zijn. Naast lichamelijke veranderingen, zoals littekens of hormonale bijwerkingen, worden mannen vaak geconfronteerd met een veranderd lichaamsbeeld en gevoelens van verlies van mannelijkheid. Seksuele problemen zoals verminderd verlangen of erectiestoornissen komen vaak voor, maar blijven onder de radar.

In dit subproject brengen we via een systematisch literatuuroverzicht de bestaande wetenschappelijke kennis in kaart. We onderzoeken welke seksuele en psychologische gevolgen beschreven zijn, en waar er nog kennis ontbreekt.

Deze review vormt de basis voor het verdere doctoraatsonderzoek over borstkanker bij mannen en draagt bij aan betere, meer gerichte zorg.

Dit onderzoek wordt gefinancierd door Kom op tegen Kanker.

 


Subproject 1b:
Ervaringen van mannen met borstkanker: een kwalitatieve studie in België en Nederland.

Hoewel we uit onderzoek bij vrouwen weten dat borstkanker een diepe impact heeft op seksualiteit en intimiteit, is er over seksualiteit bij mannen met borstkanker nauwelijks iets bekend. In deze studie willen we via diepte-interviews ontdekken welke thema’s belangrijk zijn voor mannen die deze diagnose kregen.

We gaan in gesprek met Belgische en Nederlandse mannen met borstkanker om beter te begrijpen hoe zij seksualiteit ervaren na diagnose en behandeling.

Deze studie bouwt voort op het systematische literatuuroverzicht uit subproject 1a, en vormt een essentiële stap in het ontwikkelen van gepaste zorg en ondersteuning voor deze doelgroep.

Het onderzoek wordt gefinancierd door Kom op tegen Kanker.


Subproject 2:
Psychologisch welzijn van mannen met borstkanker: een internationale enquête.

Wat doet het met een man om geconfronteerd te worden met een ziekte die vaak als ‘typisch vrouwelijk’ wordt gezien? Met dit subproject willen we via een grootschalige internationale enquête nagaan hoe mannen met borstkanker hun ziekte beleven en welke psychologische gevolgen daarmee gepaard gaan.

We focussen op belangrijke thema’s zoals angst, depressie, rouw, gevoelens van mannelijkheid, schaamte, stigma, sociale isolatie en veranderingen in lichaamsbeeld. Deze factoren beïnvloeden niet alleen het mentaal welzijn, maar ook de manier waarop mannen omgaan met hun lichaam, hun relaties en hun seksualiteit.

Door deze ervaringen in kaart te brengen, willen we beter begrijpen wat mannen nodig hebben tijdens en na de behandeling, zodat we hen van bij de start gepaste psychosociale zorg kunnen bieden.


Subproject 3:
Seksualiteit en relaties na borstkanker bij mannen: een interviewstudie met koppels.

Kanker treft niet alleen de patiënt, maar ook de partner en de relatie. Daarom nemen we in dit subproject het perspectief van beide partners mee. Seksualiteit is een gedeelde ervaring, en veranderingen op dit vlak kunnen leiden tot spanningen, maar ook tot meer verbondenheid.

We onderzoeken hoe de diagnose en behandeling van borstkanker bij mannen invloed heeft op seksualiteit, communicatie en intimiteit, zowel bij de man zelf als bij zijn partner. We voeren gesprekken met beide partners samen en apart, zodat we zicht krijgen op persoonlijke ervaringen en de dynamiek binnen de relatie.

Deze aanpak helpt ons te begrijpen welke moeilijkheden koppels ervaren op seksueel vlak, wat hen helpt om zich aan te passen, en waar hun noden liggen. Zo kunnen we seksualiteit bij kanker meer bespreekbaar maken.